Feedback stärker och utvecklar oss och varandra
Men är det alltid så att feedback verkligen gör det, utvecklar, mig och oss? Nja, det är inte nödvändigtvis så. Det beror på hur du väljer att ge den …om den kan stärka både personens självförtroende och självkänsla.

Feedback på egenskap
Om du mest fokuserar på att ge beröm för egenskaper du anser att personen har så stärker du dess tro om sig själv, dess självförtroende.
Och det är ju bra i sig, men om personen aldrig testar vad den tror på så får den aldrig något bevis på att det är sant. Alltså ingen upplevd känsla av att det är så.

Feedback på beteende
Feedback på egenskaper ger alltså självförtroende. Men kom ihåg att också ge feedback på personens beteenden, utifrån vad personen gör. Det är först då som vi får en känsla av hur vi uppfattar oss själva, en självkänsla.
I känslan kan vi återkoppla till oss själva hur det upplevdes. Vi får en egen feedback som fortsätter att utveckla oss vidare. Vi kanske tränar oss mot ett mål? Vi kanske testar oss fram för att uppnå något? Vägen är inte alltid rak men vi utgår från en riktig upplevelse och därmed kan vi också stärkas som person..

Om självförtroendet är högt och självkänslan låg
Det finns en risk att vi utifrån endast självförtroendet snabbt vill nå målet med det vi tror vi kan, men aldrig testat. Andra kanske har sagt att du har unika egenskaper som du väljer att tro på. Och varför skulle du inte göra det?

Ett exempel på när det kan bli jobbigt är; Du kanske står inför en Idol jury. Helt övertygad om att du kan sjunga för det har andra sagt och om och till dig. Men om du inte har känt på känslan av att kunna sjunga och fått oärlig feedback på ditt utförande/beteende. Då finns det en risk att om du får ett negativt besked så åker du rätt ner i källaren på grund av att du aldrig har upplevt en sådan motgång tidigare, och inte kunnat skapa dig en egen självkänsla.

Balansen mellan självförtroende och självkänsla
Man skulle kunna likna balansen mellan självförtroende och självkänsla som en boxdocka som gungar till men kommer upp igen där självförtroendet sitter högst upp i din hjärnan och självkänslan sitter i magen.
Ju oftare du testar, upplever och tränar ju mer stärks känslan i magen, den växer. Träningen är upprepning av saker som därmed ökar chansen att kunna det, för du upplever det på riktigt med dina känslor. Har du tränat riktigt mycket så har du upplevelser som är både bra och mindre bra.

Alla upplevelserna tillsammans skapar din totala självkänsla. Att tro på något försätter berg. Att träna på det kräver uthållighet. Är självkänslan stor så kommer du alltid upp igen. Men om du bara tror och inte vill eller känt på upplevelsen så är det svårare att gunga upp igen.

Ge varandra massor av feedback på beteenden, det utvecklar oss!
Ge det på beteenden hos den andre som du uppfattar. Det behöver inte vara den andres sanning, men det utvecklar. Det skapar mer självkänsla hos dig och den andre.

Fortsätt att tro på dig själv!
Kom ihåg att att stämma av, känna efter hur det känns på det du tror på. Gör det ofta så ökar sannolikheten att du når målet, dvs stäm av ditt självförtroende med din självkänsla. Träningen i självkänslan ger dig erfarenhet och stärker dig.

Det behöver inte alltid vara lätt, men vägen fram mot målet ger dig många roliga stunder, upplevelser och gör att du når det du tror på. Du går massor av erfarenheter och upplevelser. När du når målet så smakar det godare.

Våga vara uthållig i din tro och glöm inte #PeopleMakePeopleGrow

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s