Förändringsbenägen? Ett ord som vi alla vill svara JA på! Åtminstone verkar det vara ett ord som är viktigt när vi söker människor att jobba tillsammans med, och som också kanske är något vi säger att vi är i en träff med en eventuellt framtida kollega.

Men så är det sällan i verkligheten, att vi är så förändringsbenägna. Ett hinder vi alla har, för beteenden är tydligen jättesvåra att ändra. Samtidigt är det just dom som behöver bytas ut till nya beteende för att vi ska uppleva utveckling. Vi kan dessutom inte ta bort ett beteende, vi kan endast ersätta det med ett annat som betyder mer för oss. Annars behåller vi det av en eller annan anledning.

Utveckling
När vi utvecklas så använder vi oss av våra erfarenheter, våra referenser , våra referensramar. När vi utvecklas, får nya synsätt/beteenden, så är det som om vår referensram får en lite nyare nyans av samma färg eftersom vi tar med oss av det vi visste tidigare för att förstå det nya. En utveckling i en evolution

Helt nytt
Vad händer då om det nya okända har en helt ny färg. Något helt nytt som vi inte känner igen eller kan relatera till? 2007 kallades iPhonen för en ”fantasitelefon”, något man gjorde sig lite lustig över. Varför då? Vi förstod inte riktigt vad det var, liknade inget vi sett förut. En helt ny referensram.

Digitaliseringen byter färg ofta
Teknikutveckling går blixtsnabbt med nya affärsmodeller och tänk. Nya färger var och varannan dag på referensramarna. Det är inte evolotion med nya nyanser av samma referensram utan transformation, dvs en helt ny färg på referensramen.

Det är inte smart
Därför är det inte speciellt smart att endast få personer ska tolka den nya referensramen. Dessutom sker det med en ocean av information som strömmar i en rad olika kanaler hela tiden. De få (cheferna) ger oss en begränsad mängd personer som ska tolka en ocean av information, tänka klokt och analysera samt delge sina kloka tanker och beslut.

Tillsammans i ett Medledarskap
Vi behöver vara helt transparenta med alla information så vi alla kan begrunda nya skeenden och nya referensramar i sina nya färger. När vi är tillsammans i ett medledarskap så ökar möjligheterna att snabbare förändra oss och ta tillvara på vilket sätt vi ändrar våra beteenden och verksamheter. Då och endast då så blir vi mer förändringsbenägna!

Fokusera på; Kulturen – Målen – Medledarskap

Kulturen skapar tryggheten mellan oss
Kulturen är våra värderingar. Hur vi vill ha det med varandra och med andra. Det skapar mer av ämnet oxytocin i vår kropp. Det skapar att vi rent kemiskt känner lugn och trygghet oavsett vad som händer.

Målen gör uppdraget/jobbet meningsfullt
När du vet vart du är på väg och vill dit så ser man inte hindren som hinder.
Du vet också om vänster eller höger är rätt väg i korsning. Är de bara satta i siffror, resultat, länsamhet etc så känns de inte motiverande eller lustfyllda. Såna mål svarar sällan på frågan VARFÖR. Överenskomna, tydliga och lustfyllda mål är dit man längtar och vill uppnå. De skapar en härlig kittlande känsla i magen att tillsamman nå och uppnå dom.

Medledarskap – visa, skapa och ge tillit till varandras förmåga
Tidigare chefade vi eller ledde andra. I snabba digitala förändringar, den nya referensramar och annars också, så fungerar det inte längre. Vi behöver alla leda oss själva fullt ut i en trygg kultur och med tydliga mål. Dvs vi hjälper varandra att leda varandra till ett bättre eget ledarskap.

Ett bra eget ledarskap är när vi tar fullt ut ansvar för vårt eget agerande och vi ”BUNar” inte. Att BUNa är att syssla med Bortförklaringar, Ursäkter och skylla på NÅN annan.
För om vi inte vill bli ledda av oss själva så kan vi inte heller leda andra. När vi känner oss trygga med vårt egna ledarskap så blir vi medledare istället för medarbetare.

Grunden är att:
”jag känner mig trygg med hur jag leder mig själv”.
Då och först då ger jag mig möjligheten att andra vi ha min hjälp
leda andra innebär att jag hjälper andra att leda sig själva.
Ledarskapet är inte en roll det ä något jag förtjänar (inte har) varje dag att andra vill ha min hjälp att så de kan bättre leda sig själva.

Så bli en bra och trygg medledare med dig själv! Så hjälper vi vandra att leda varandra i en trygg kultur till de kittlande målen.

#PeopleMakePeopleGrow

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s